OpenShift vs Kubernetes 

RedHat OpenShift je Kubernetes distribucija, komercijalizovan softverski proizvod razvijen i nadograđen iz open source projekta OKD. Red Hat OpenShift i Kubernetes su platforme za orkestraciju kontejnera, ali je Red Hat OpenShift Enterprise rešenje. Ovo znači da je dodatno razvijen i testiran kao i da su dodate funkcionalnosti koje ne postoje u samom Kubernetes-u. 

Šta je Red Hat OpenShift? 

Red Hat OpenShift je Enterprise Open Source platforma za orkestraciju kontejnera. Open Shift je softverski proizvod koji inkorporira sve komponente Kubernetes-a, ali istovremeno dodaje produkcijske i bezbednosne funkcionalnosti. Ovo je posebno važno za velike kompanije koje imaju rigorzne bezbednostne aspekte. 

Samo ime OpenShift ima korene u starijem projektu OKD koji je poznatiji po starijem imenu “OpenShift Origin”. Red Hat OpenShift predstavlja kolekciju Red Hat proizvoda za orkestraciju kontejnera. Open Shift podržava sve vodeće Public Cloud provajdere tako da pored instalacija na BareMetal serverima, VMware Red Hat je razvio i druge varijante Open Shift-a dostupne na svim vodećim cloud platformama.

Red Hat je sa OS proizvodom fokusiran na korisnike iz Enterprise okruženja. On je dizajniran na takav način da velikim organizacijama i kompanijama obezbedi sve što je potrebno da na brz i lak način vrši orkestraciju kontejnera uključujući napredni beybednosne funkcionalnosti i punu servisnu podršku. Na ovaj način platforma se lako integriše u celokupan IT stack kompanija i organizacija koristeći najnovije alate kao što su: 

Šta je Kubernetes? 

Kubernetes je OpenSource platforma za orkestraciju kontejnera. On pomaže krajnjim korisnicima da na lak i automatizovan način upravljaju Linux kontejerima koji su u suštini niz procesa  koji se izolovano izvršavaju na serverima u okviru Kubernetes klastera. 

Kubernetes se razvio inicijalno kao interni Google projekat  pre nego što je odlučeno da bude doniran Cloud Native Computing Foundation (CNCF) 2015-te godine. Od tada CNCF je u potpunosti odgovoran za održavanje Kubernetes zajednice dokle dobrovoljci u okviru zajednice doprinose u razvoju, održavanju i lansiranju novih verzija softvera. 

A šta je onda Docker? 

Docker je jedno vreme bio sinonim za kontejner. Pre svega jer je američka kompanija Docker popularizovala tehnologiju kontejnera, ali je vremenom izgubila dominaciju na tržištu. Docker u suštini predstavlja više stvari: 

Kako Red Hat OpenShift i Kubernetes funkcionišu? 

Red Hat OpenShift i Kubernetes kontrolišu grupe kontejnera i servera koji se zovu klasteri. Svaki klaster se sastoji iz dva dela: control plane i worker nodes. Sami kontejneri se izvršavaju na worker nodovima koji generalno koriste Linux operativni sistem. Control plane održava, kontroliše i monitoriše sve komponente sistema. Sa druge strane sam posao obrade podataka i pokretanje servisa se vrši na worker nodovima. Iz očiglednog razloga takvi serveri se zovu worker-i. 

Ali zašto Enterprise Kubernetes platforma? 

Iako svaka organizacija može da odluči da sama instalira Kubernetes klaster i da sami održavaju isti. Enterprise Kubernetes može da pomogne organizacijama koje imaju ograničene resurse ili koje ne žele dodatnu odgovornost manuelnog održavanja klastera. 

Enterprise Kuberentes kao što je Red Hat Open Shift  može da obezbedi profesionalnu podršk. Obezbediti olakšani upgrad-e klastera kao i razvoj patch-eva. Za razliku od open source Kubernetes-a gde administrator mora da sam obezbedi bezbednost klastera, OpenShift u startu dolazi sa svim konfiguracijama i polisama koje obezbeđuju Enterprise nivo bezbednosti na Kubernetes klasteru.

Dodatna prednost OpenShift-a je to što je Red Hat u okviru celog rešenja inkorporirao i sve one komponente koje Open Source Kubernetes u startu ne obezbeđuje a to su integracije za mreže, pohranjivanje podataka, kontejner registratori i cloud servisi. OpenShift obezbeđuje i integrisana rešenja za monitoring, alarme i logovanje podataka. 

Zašto RedHat? 

 Kao što je prethodno spomenuto, sam Kubernetes nije dovoljan i vendor poput RedHat-a nudi integrisano i testirano rešenje za dodatne komponente poput mreža, ingress i load balanseri, pohranjivanje podataka, monitoring, alarmi, logovanje.  

OpenShift kao catch-all platforma je i više od softverskog rešenja. OpenShift može i da bude ključan u svakoj ogranizaciji da olakša usvajanje DevOps kulture u metodologije. Ovakvo rešenje omogućava automatizaciju rutinski operativnih zadataka i standardizovanje razvojnog ambijenta u toku procesa razvoja i održavanje aplikacija. 

Izvor: https://www.redhat.com/en/topics/containers/red-hat-openshift-kubernetes