OpenShift vs Tanzu

OpenShift vs Tanzu je tema koja izaziva dosta pažnje u zadnje vreme kod korisnika iz enterprise sektora koji su naviknuti na VMware platformu za virtualizaciju.

Uvod

OpenShift Container Platform je open source Enterprise Kubernetes platforma za razvoj, implementaciju I upravljanje kontejnerizovanim aplikacijama. Platforma je dostupna na on-premise, private cloud I public cloud infrastrukturi. Ono što bitno karakteriše OpenShift je trud da se maksimalno olakša rad developerima. Ovo ima za cilj da se kreiraju brži razvojni ciklusi aplikacija. 

Kontejneri I Kubernetes su sama suština OpenShift-a pri čemu je RedHat testirao, dodatno razvio I implementirao druge open source projekte. Ovi alati kao deo paketa OpenShift čine kompletan Enterprise Kubernetes po sistemu ključ u ruke.

OpenShift je prikladno rešenje za velike organizacije koje zahtevaju intenzivno testiranje rešenja pre nego što bi se neka aplikacija pustila u produkciju. OpenShift poseduje Platform-as-a-Service, Software-as-a-Service i Infrastructure-as-a-Service funkcionalnosti koje obezbeđuju agilan razvoj što je od velike koristi u nekim vertikalama kao što su zdrastvo, finansije I transport. 

VMware Tanzu

VMware Tanzu je stvoren za enterprise okruženja gde je velika potreba za upravljanjem i kreiranjem visoko skalabilnih aplikacija. Tanzu predstavlja portfolio Tanzu brendiranih proizvoda, a ne samo jedan proizvod. VMware Kubernetes proizvod se zove VMware Tanzu Kubernetes Grid

VMware Tanzu Kubernetes Grid podržava instalacije na Public kloud poput Microsoft Azure i AWS preko VMware klauda. Na privatnom klaudu Tanzu Kubernetes Grid je podržan na VMware VSphere 7. VMware Tanzu Kubernetes Grid je jednim delom open source ali ne nudi mogućnost veće kontrole source code-a cele platforme. 

VMware poseduje mnogo jednostavniji dizajn tako da što se tiče opcija za pohranjivanje podataka podržava vSphere Container Storage Inteface. Sa druge strane, OpenShift podržava širok spektar rešenja kao što je NFS, GlusterFS, OpenStack, VMware vSphere. Kao i podrška za network-based storage rešenja. Na sličan način Tanzu se primarno integriše sa Harbor WMware image registry rešenje dokle OpenShift nudi mnogo više opcija. 

Što se tiče opcija za monitoring OpenShift standardno po instalaciji poseduje health-cheks, alerts i za monitoring i vizualizaciju koristi Prometheus i Grafanu. Tanzu ne poseduje u osnovnoj instalaciji integrisani monitoring ali je kompatibilan sa Prometheus i Grafana. 

Koje je rešenje najbolje? 

Ako već posedujete vSphere u vašoj organizaciji i ako želite stabilnu produkcijusku platformu za Kubernetes, Tanzu je odlično pošetno rešenje za ulazak u Kubernetes svet. 

Ako želite zrelo rešenje za razvoj i produkciju koje vam nudi sve alate neophodne za bezbedan razvoj aplikacija kao i njihovo puštanje u produkciju onda izaberite RedHat OpenShift.