OpenShift – Prednosti platforme

Uvod

Kompanije u procesu digitalne transformacije sa strogim zahtevima bezbednosti i usklađenosti, često više prihvataju OpenShift u odnosu na izvorni Kubernetes.

U ovom članku ćemo pogledati pet prednosti Red Hat OpenShift-a kojih, možda, niste bili svesni: 

  1. CI/CD i Skladišta
  2. Monitoring i evidentiranje
  3. Prednosti iz ugla bezbednosti bezbednosti 
  4. Programersko iskustvo i upravljanje troškovima 
  5. Hibridna arhitektura i cloud enablement

Šta je OpenShift?

OpenShift je platforma za aplikacije koju je razvio Red Hat a koja omogućava softverskim inženjerima da razvijaju aplikacije velikom brzinom. Izgrađen na temelju Kubernetes-a sa enterprise mogućnostima, popularna opcija za on-premis ili hibridne arhitekture. Platforma obezbeđuje potpuno funkcionalan Kubernetes klaster sa nivoom podrške koji zahtevaju velike kompanije. 

OpenShift

Koje su Prednosti OpenShift-a?

Osim što je sertifikovani Kubernetes provajder i usklađen sa nekoliko industrijskih standarda, najveća prednost OpenShift-a je u celovitnoj platformi. Koja daje moćno iskustvo programera u kompletnom paketu. Bez obzira na okruženje koje odlučite da koristite – on-premise, public-cloud ili oboje – OpenShift daje vašem razvojnom timu besprekoran način da razvije, testira i upravlja svojim aplikacijama. 

Jedinstvene komponente?

Openshift nudi nekoliko jedinstvenih funkcija na vrhu Kubernetesa koje omogućavaju holističko iskustvo razvoja softvera.

CI/CD i Skladišta 

Dobar proces kontinuirane integracije i isporuke (CI/CD) je pokretač uspešnog procesa razvoja softvera. Strogo govoreći, skladišta koda i CI/CD alati žive izvan mesta gde se pokreću vaše poslovne aplikacije zasnovane na Kubernetes. Ali oni su ključni deo celog životnog ciklusa razvoja softvera. 

OpenShift prilično dobro pokriva potrebu za implementacijom end-to-end CI/CD procesa. Dajući programerima alate koji im omogućavaju da kodiraju, testiraju i implementiraju svoju aplikaciju. Skraćujući vreme za produkciji, što je čini od suštinskog značaja za stvaranje poslovne vrednosti. 

Kao i sam Kubernetes, veliki deo alata koje OS platforma nudi zasnovan je na projektima otvorenog koda (open-source project). Aplikacija koji omogućava kreiranje cloud-native CI/CD pipeline-a naziva se Tekton. Tekton koristi Custom Resource Definition (CRD) i kontrolnu tablu u samom Kubernetes-u da definiše i pokrene potrebne zadatke. 

Softverski inženjeri mogu da koriste Tekton da razviju svoje CI/CD pipeline-e kao kod. Tekton je izgrađen na industrijskim specifikacijama i podržava više okruženja. Kao open source alat, prati uobičajene standarde. Kreirani pipeline su, takođe, upotrebljivi sa drugim alatima, kao što su Jenkins ili Knative.

Da bi ceo proces kreiranja pipeline bio lakši i efikasniji, OpenShift nudi Pipelines, CI/CD rešenje koje je zasnovano na Tektonu. Ovo obezbeđuje čvrstu integraciju i ujedinjeno iskustvo sa drugim OpenShift alatima. Plus omogućava da svaki korak pipeline radi u sopstvenom kontejneru i da se nezavisno meri, čineći ga sigurnijim i robusnijim.

OpenShift Operators

Monitoring i evidentiranje OpenShift-a

Mogućnost praćenja radnog opterećenja aplikacije i prikupljanja evidencija na centralnom mestu deo je svakog sistema koji prati najosnovnije najbolje prakse. U zavisnosti od okruženja (cloud ili on-prem) u kojem se vaša aplikacija pokreće, način na koji se to implementira može se razlikovati. 

Izazov — koji je istovremeno jedna od prodajnih aduta — je da se može primeniti u više okruženja. Ako programer mora da se integriše sa određenim alatima u okruženju u kojem je OpenShift primenjen, kao što je AWS CloudWatch ili Azure Monitor, to će ometati mogućnost da vaše sistemske aplikacije učinite prenosivim u različitim okruženjima. 

Da bi se pojednostavio proces razvoja i harmonizovala primena i rad aplikacija, OpenShift iskače iz okvira sa mogućnostima praćenja i evidentiranja. 

Iskreno rečeno, OpenShift prevazilazi te mogućnosti i pokriva višestruke aspekte uočljivosti koristeći popularne projekte otvorenog koda: Prometheus za praćenje i upravljanje upozorenjima, Jaeger za praćenje transakcija, Kiali za kontrolne table i vizuelizaciju i Istion za implementaciju servis-mesh-a za distribuirane mikroservise arhitekture. 

Ovaj pristup može da pojednostavi ceo radni tok sistemskih operacija čineći ga efikasnim i doslednim, bez obzira na okruženje u kojem je OpenShift platforma raspoređena. 

Prednosti OpenShift bezbednosti 

Jedan od ključnih razloga zašto korporativni klijenti usvajaju OpenShift umesto jednostavnog korišćenja Kubernetes-a jesu njegove enterprise karakteristike. To, takođe, često znači da su očekivanja i zahtevi u pogledu bezbednosti i usklađenosti, prirodno, veće. 

Postoji nekoliko dodatnih bezbednosnih prednosti koje OpenShift pruža i razlikuju se od tipične primene Kubernetesa: 

  • Ugrađen Security Context Constraint (SSC) – Bezbednosno ograničenje konteksta – obezbeđuje podrazumevane polise izvršavanja, kao što je sprečavanje kontejnera da se izvršavaju sa root privilegijama i proširuju se na nivo Kubernetes Pod, kao Pod Security Polices (PSP). Ove osnovne, podrazumevane, polise su sastavni deo OpenShift tehnologije i imaju veliki uticaj na podizanje nivoa bezbednosti čitavog Kubernetes klastera.
  • Role-based access control (RBAC) – kontrola pristupa zasnovana na ulogama – u OpenShift-u je obavezna funkcija (za razliku od tipične primene Kubernetes-a ) koja omogućava različitim ulogama u inženjerskom timu da imaju dozvole po principu dodeljenih privilegija. Na primer, Kubernetes administratori mogu imati pun pristup klasteru dok su softverski inženjeri ograničeni na određene Kubernetes prostore. 
  • OpenShift dolazi sa Red Hat Container Catalog, koji omogućava programerima da iskoriste kontejner image-e koji su testirani i sertifikovani od strane Red Hat-a i njegovih partnera. Ovi image-I se nadgledaju, ažuriraju i redovno skeniraju u potrazi za ranjivostima i problemima, povećavajući bezbednosni položaj organizacije u poređenju sa izvlačenjem kontejner image-a, a direktno iz internet skladišta.
  • Iskustvo programera i upravljanje troškovima

Iskustvo programera

Uz Kubernetes, programeri imaju ekosistem alata koji se mogu koristiti za harmonizaciju procesa razvoja. Od upravljanja Kubernetes klasterima pomoću jednostavnih CLI uslužnih programa kao što je kubectl do korišćenja Helm Charts-a za definisanje najsloženije container-based aplikacije, postoji niz projekata dizajniranih da učine iskustvo programera što je moguće finijim. 

Sa OpenShift-om, dobijate potpuno opremljen Kubernetes klaster ispod haube. Stoga su svi alati u vezi sa Kubernetes-om kompatibilni sa OpenShift-om. Štaviše, Red Hat je poboljšao iskustvo programera obezbeđujući komplementarne CLI alate i web-bazirani korisnički interfejs koji daje kontrolu nad svim mogućnostima OpenShift platforme. 

Plus, koristeći GitOps model, OpenShift podstiče programere da izvedu svu konfiguraciju kao kod, da automatski guraju promene u jedan ili više klastera, koristeći njihovu deklarativnu prirodu kako bi se minimizirale nedoslednosti u hibridnom ili multi-cloud Kubernetes podešavanju. 

Upravljanje troškovima

Imati potpunu vidljivost nad operativnim troškovima deo je savremenog procesa razvoja softvera. Sa OpenShift-om, programeri mogu da koriste portal za klijente da bi stekli uvid u troškove sve do nivoa projekta i u svim lokalnim i javnim okruženjima. 

Korisnički portal omogućava donosiocima odluka da prate trendove troškova i imaju uvid u svoju potrošnju u odnosu na ishod poslovanja. Plus, ukoliko inženjeri dodeljuju tagove svojim OpenShift resursima, dobijaju mogućnost mapiranja troškova u klastere, projekte, centre troškova, aplikacije, između ostalih tipova resursa.

To korisnicima daje ogromnu količinu granularnosti za istraživanje troškova i omogućava programerima da optimizuju alokaciju resursa.

Hibridna OpenShift arhitektura i omogućavanje Cloud-a 

Iako je OpenShift uglavnom povezan sa okruženjima koja nisu u oblaku, vredno je razmatranja da njegov potencijal prevazilazi vaš lokalni data centar. Pored lokalnog okruženja kojim se samostalno upravlja, OpenShift korisnici mogu da izaberu da primenjuju i rade na AWS ili Microsoft Azure javnom cloud-u.

Ovaj pristup olakšava prelazak sa on-premise na public cloud ili upravljanje radnim opterećenjem na arhitekturi hibridnog cloud-a. 

Dve manje poznate ponude OpenShift proizvoda su ROSA (Red Hat OpenShift u AWS) i ARO (Azure Red Hat OpenShift). Oni daleko prevazilaze mogućnost klijenta da implementira i koristi OpenShift u svom željenom cloud provajderu. I ROSA i ARO su “fully managed service”, koje Red Hat obezbeđuje zajedno sa AWS-om i Microsoft-om, respektivno. 

Ovaj pristup omogućava organizacijama da smanje svoje operativne troškove prilikom prelaska na cloud i imaju koristi od istih alata i iskustva programera koje su imale na on-premise nivou. 

Šta je sa podacima i skladištenjem?

Sa složenijom arhitekturom aplikacija i implementacije koje se protežu izvan jednog okruženja ka jednom ili više cloud provajdera, vredi razmisliti o mogućnostima upravljanja podacima. Dok OpenShift daje konzistentno razvojno okruženje (on-premis i u cloud-u), on ne rešava izazove migracije i dostupnosti podataka.

Za potpuno iskustvo i pristup funkcijama upravljanja podacima kao što su zaštita podataka, kloniranje, ugrađena Ansible podrška za automatizaciju, između ostalog, korisnici mogu da iskoriste prednosti NetApp Cloud Volumes ONTAP.